Jack Russell Terriër

Parasieten bij de hond

Alle honden, dus ook Jack Russells, zijn vatbaar voor verschillende soorten parasieten. Dit zijn kleine insecten die leven ten koste van een ander dier. Parasieten voeden zich met bloed, huidschilfers en andere lichaamsstoffen.

Er bestaan twee hoofdsoorten:

  1. Inwendige of endoparasieten die leven in het lichaam van het gastdier (spoelwormen, haakwormen, zweepwormen, lintwormen en de hartworm).
  2. Uitwendige of ectoparasieten die leven aan de buitenkant van de hond, meestal in de vacht en in de oren (vlooien, mijten, teken en luizen).

Gevolgen voor uw hond:

Wanneer parasieten vrij spel krijgen, kan dit desastreuse gevolgen hebben. Door woekerende wormen kan uw hond longontsteking krijgen, fel gaan vermageren, maagdarmproblemen krijgen, … Vlooien zorgen voor jeuk en huidaandoeningen en dragen op hun beurt terug wormen over.

Zijn parasieten ook besmettelijk voor de mens?

Niet alle parasieten zijn even kwaadaardig voor de mens als voor de hond. Maar van teken kan een mens wel de ziekte van Lyme krijgen (wat jaren later een onomkeerbare verlamming kan veroorzaken). En indien een kind per ongeluk eitjes van de spoelworm binnen krijgt, kunnen de larven een heel traject gaan afleggen in het mensenlichaam en op verkeerde plaatsen terechtkomen, zoals in het oog, waar ze veel schade kunnen veroorzaken.

Hoe bestrijden?

Ontwormen doet u best vier maal per jaar met een middel als Advocate RX. Dit ontwormingsmiddel bestrijdt meteen ook vlooien en mijten. U dient uw hond ook regelmatig preventief te behandelen tegen teken en luizen. Hiervoor is Frontline Combo een middel bij uitstek.


Disclaimer & privacybeleid